Stimulation af positive følelser

En demens-diagnose påvirker ikke alene den borger, der rammes. Den påvirker i høj grad også den nære familie, gode venner og netværk. Mennesker med demens oplever ofte tab af identitet og værdi i de nære relationer.

Mange af de negative følelser kan sansestimulation være med til at fjerne for en periode. Når vi påvirker vitale dele af hjernen med billeder, lyd og lys, kan vi fremkalde glemte oplevelser, stemninger og følelser.

Hanne og Keld besøger Demensstuen

Hanne har demens og sammen med sin mand besøger de Demensstuen sammen med en omsorgsmedarbejder. Hanne er kølig og skeptisk, da hun træder ind af døren. Hun ved ikke, hvad hun skal; hun kan ikke huske det. Vi sætter os i sofaen, selvom Hanne hellere vil over i stolen, hvor Keld har sat sig. ”Jeg kan ikke sidde her – jeg sidder ikke godt. Hvorfor må han sidde der?”

Keld forsøger at berolige Hanne. Hun har glemt sit høreapparat, så alle taler højt til hende. Vi sætter filmen ‘Stævnemøde’ på. Keld bliver ret hurtigt optaget af detaljerne i filmen. Han og Hanne begynder at tale naturligt og personligt sammen. Gennem filmen joker de med hinanden, fortæller anekdoter og deler deres fælles livsoplevelser om den gang Keld friede, om deres bryllup, deres svære forhold til svigerforældrene og om børnenes liv.

Da de forlader Demensstuen, synes Hanne det er en skam, for ”man sidder jo virkelig godt i den her sofa”, som hun siger. Hannes attitude er helt forandret, da hun træder ud af rummet. Hun er i godt humør og genfortæller mange af de historier, hun lige har fortalt; som om hun forsøger at holde fast i den stemning, der lige har dannet rammerne for vores samvær.

Historien med Hanne og Keld viser, hvordan sansestimuli kan ændre et menneske med demens’ adfærd og humør i en aktuel situation. Det kan skabe rammerne for nærvær og livskvalitet – også selvom det kun er for en time eller to.

Bliv ringet op

Indsæt venligst Navn
Indsæt venligst Telefonnummer